fbpx
No Comments

April 2020- Novosti na Tržištu

Na tržištu nekretnina u Čikagu u Aprilu 2020 desilo se nekoliko interesantnih promena.  Mi ćemo pokriti dve najbitnije.  Prva je pad aktivtnosti.   Kao što je i bilo očekivano, aktivnost je opala značajno usled uticaja Korona virusa.  Najveći pad je zabeležen u DuPage okrugu gde je zabeležen pad od 42,7% u potpisanim novi ugovorima u odnosu na April 2019.  Potom slede okrug Cook sa 40% pa zatom Lake, koji je prošao najbolje sa padom od 34,2%.

Druga bitna promena jesu cene.  Iako su mnogi očekivali da će, usled pada potražnje doći i do pada cena, to se nije desilo.  Naprotiv, cene su značajno porasle u odnosu na prethodnu godinu.  Tako je u okrugu Cook prosečna cena nekretnina porasla za 10,3%, u okrugu Lake za 10,4% a u DuPage je zabeležen najmanji rast od 5,9%.  Rast cena se može objasniti sa činjenicom da je pored pada potražnje značajno opala i ponuda, pa je tržište i dalje u ekvilibrijumu.   Kako se život bude vraćao u normalu tako će i tržište nekretnina početi da se normalizuje.

No Comments

4 Stvari Koje Kupci Ne Bi Smeli Da Previde u Kupovini

U članku koji smo izdali u Daily Herald pričali smo o važnosti saradnje sa iskusnim agentom pri kupovini nekretnina koji može da obrazuje kupca u vezi toga koja pitanja treba da se postave prodavcu pri kupovini kako bi se financijski zaštitili na duge staze.   Kuća ili stan koji su sredjeni i privlače pažnju kvalitetom kuhinje ili izgledom kupatila na prvi pogled izgledaju kao idealna nekretnina koju već dugo pokušavate da pronadjete.  Ali, bitno je saznati i stvari koje nisu toliko očigledne u kupovini nekretnina- koliko je star krov, prozori, sistem za grejanje I hladjenje, itd.   To su stvari koje često nisu na spisku stvari koje su vam najbitnije u vašoj idealnoj kući ili stanu, ali su bitne jer mnogo koštaju i mogu da izazovu dosta glavobolje ako niste informisani o njihovom stanju pri kupovini.   Zbog toga je rad sa iskusnim agentom koji može da prepozna odredjene nedostatke ili vas informisati o tome koja pitanja treba da postavite prodavcu vrlo bitna.

Za pun članak na Engleskom jeziku koji je objavljen na Daily Herald kliknite OVDE!